Type liftaandrijving
Onder de residentiële en commerciële liften bestaan er een aantal types liften. Ze worden vooral onderscheiden door de soort aandrijving. Hydraulisch, elektrisch of spindel
Hydraulische aandrijving: hydraulische pomp + cilinder
Bij hydraulische liftinstallaties vindt de verplaatsing van de kooi plaats dankzij de aanwezigheid van vloeistof onder druk. Men spreekt hier over een kolomlift met de techniek van het hydraulisch hijsen. De liftinstallatie bestaat uit een vloeistofbak met een elektrisch aangedreven pomp, een leidingsysteem, een stuurblok, en een cilinder met een plunjer. Wanneer de kooi omhoog moet worden bewogen gaat de pomp draaien en verplaatst deze de vloeistof naar het leidingsysteem. Het leidingsysteem zorgt voor een drukopbouw waardoor de plunjer uitschuift. Men maakt gebruik van duwcilinders en trekcilinders. Om de hefhoogte te vergroten kan men gebruik maken van extra hijskabels. Hydraulische liften worden ingezet waarbij weinig verkeer is en waarbij een beperkte schachtruimte is. Doch staat de hydraulische lift gekend voor het groot hefvermogen.
Opbouw cilinders
De cilinder van een hydraulische lift kan op verschillende manieren opgebouwd worden:
- met centrale cilinder
- dubbele telescopische cilinders
- hydraulische rugzaklift met hydraulische cilinder
- hydraulische rugzaklift met kabelophanging ( voor extra hijshoogte )
Meer info: Hydraulische lift
Elektrische liften
Tractieliften: elektrische motor + kabels
Tractieliften zijn elektrische gearless liftinstallaties. De verplaatsing van de liftkooi vindt plaats dankzij een motor en elektriciteit of liftmachine. De liftmotor wordt aangestuurd met een schakelbord met frequentieregeling. Zij maken gebruik van kabels en een contragewicht. De kabels zijn verbonden aan de tractieschijf en zitten in de v-groeven van de tractieschijf. Een kant van de hefkabels is verbonden aan het dak van de kooi, de andere kant aan het tegengewicht. Een elektromotor drijft een wormas aan die op zijn beurt een wormwiel aandrijft die op dezelfde as zit als de tractieschijf. Dit soort lift is een zeer veilige lift. Er bevindt zich boven de liftschacht al dan niet een machinekamer. Doch is door de opkomst van de frequentieregelaar het mogelijk om de wormoverbrenging achterwege te laten, waardoor er geen extra machinekamer meer nodig is. Men spreekt hier over een machinekamerloze lift. Men plaatst de liftmachine bovenaan in de schacht zelf. Naar onderhoud toe is wel het makkelijker om een aparte machinekamer te voorzien. Uiteraard moet hiervoor ook de benodigde ruimte worden voorzien, wat niet altijd mogelijk is. Tractieliften staan gekend voor hun laag energieverbruik. Ze worden ingezet bij hoge gebouwen met intensief verkeer.
Meer info: Elektrische lift zonder machinekamer
Spindellift: verticale spindel + moer
De liftaandrijving bestaat uit een spindel (een schroefdraad) die van boven naar beneden gesitueerd is. Een omgesloten moer wordt elektrisch aangedreven door middel van V-snaren. Door de toepassing van een veiligheidsmoer onder de hoofdmoer, is er sprake van extra beveiliging, waardoor een personenlift ( platformlift ) gegarandeerd nooit naar beneden zal kunnen vallen.
Trommelliften
Bij trommelliften worden de hijskabels of kettingen opgewonden op een trommel om de kooi omhoog te verplaatsen. Een tegengewicht is bij deze manier van aandrijven niet noodzakelijk. Trommelliften zijn onveilige liften omdat de kooi door het plafond van de schacht getrokken kan worden als de elektromotor die de trommel aandrijft niet tijdig afgeschakeld wordt.
Vacuümliften
Een vacuümpomp zuigt de lucht weg uit de schacht boven de liftkooi. Onderaan de cilinder is een opening voorzien, zodat de lucht daar probleemloos in en uit kan en er continu een atmosferische druk heerst. Zo ontstaat een onderdruk bovenaan de liftkooi, waardoor de kooi naar boven wordt gezogen. Bovenaan de liftschacht is een klep die met een elektromagneet bediend wordt. Tijdens de werking van de vacuümpomp (voor het optillen van de kooi) wordt deze dichtgehouden.
Om de liftkooi te laten dalen, wordt deze klep geopend. De lucht stroomt zo langzaam in de cilinder boven de kooi, zodat de onderdruk wegvalt, en de lift daalt als gevolg van de zwaartekracht. In de liftschacht zijn blokkeringsmechanismen voorzien die de kooi mechanisch blokkeren ter hoogte van de haltes tijdens het in- en uitstappen.
Het liftsysteem is zelfdragend. Daardoor kan de lift zonder ingrijpende werken geïnstalleerd worden. Een liftput is niet nodig, de lift wordt doorgaans rechtstreeks op de bestaande vloer geplaatst. De lift kan losstaand geïnstalleerd worden in een traphal, of ingebouwd worden door gaten in de vloerplaten.
Offerte personenlift