Tractielift met machinekamer
Bij de tractieliften onderscheiden we 2 types: de geared en gearless tractieliften. Het verschil zit hem in de tandwieloverbrenging.
Gearless tractielift
Deze elektronische liften zonder tandwieloverbrenging werden in 1903 door Otis geïntroduceerd. Deze liften zijn uitermate geschikt voor snelheden hoger dan 2.54 m/s. De staalkabels zitten bij dit type lift om een tractieschijf boven op de liftkooi. De tractieschijf heeft speciale groeven waar de kabels in liggen. De uiteinden van de kabels zitten vast aan een tegengewicht. Dit tegengewicht gaat op en neer in zijn eigen geleiderails. Het gewicht van de liftkooi en van het tegengewicht samen drukken de kabels in de groeven. Hierdoor ontstaat voldoende trekkracht om de tractieschijf in beweging te krijgen. De technologie van gearless tractieliften maakt het mogelijk de hoogste gebouwen ter wereld te bouwen. Een voorbeeld hiervan zijn de Petronas Towers in Maleisie.
Voordelen
- Laag energieverbruik, tot 50%
- Meer efficiënt t.o.v. geared tractielift
- Eenvoudig te installeren
- Vrij lage onderhoudskost
- Minder lawaai t.o.v. geared tractielift
- Zeer betrouwbaar
- Meer efficiënt remsysteem t.o.v. geared tractielift
Nadelen
Toepassingsgebied
- Appartementen
- Hotels
- Winkels
- Kantoren
- Residenties
Geared tractieliften
De tractieliften mét tandwieloverbrenging zijn speciaal geschikt voor snelheden van 1.7 tot 2.5 m/s. Dankzij de elektrische motor wordt de tractieschijf middels een tandwiel aangedreven. Een electronisch controlerende rem tussen de motor en het tandwiel zorgt ervoor dat de lift zonder stopverschil op de juiste etage zal arriveren.
Voordelen
Nadelen
- Hoog energieverbruikt
- Gelimiteerd aantal stopplaatsen
- Hoge installatiekost
- Hoge onderhoudskost
- Meer lawaai
- Kleinere levensduur t.o.v. gearless tractielift
- Minder efficiënt remsysteem t.o.v. gearless tractielift
- Machinekamer nodig
Toepassingsgebied
- Appartementen
- Hotels
- Winkels
- Kantoren
- Residenties
Offerte personenlift